SRI va autoriza detectivii particulari

Guvernul sustine dezbaterea si adoptarea legii detectivului particular, cu conditia ca deputatii sa-si insuseasca unele amendamente. Printre acestea, conditia ca toti detectivii sa fie autorizati de SRI si IGP. Proiectul de lege privind exercitarea profesiei de detectiv particular a fost initiat inca din legislatura anterioara si „zace” de mai bine de un an la Camera. Amanarea se da-toreaza obiectiilor ridicate de deputati, care considera

 ca forma venita de la Senat incalca drepturi si libertati fundamentale. Amendamentele trimise de Guvern au scopul de a imbunatati proiectul, mai ales ca Executivul vrea ca SRI, alaturi de IGP, sa primeasca competenta de autorizare a detectivilor particulari.

Potrivit proiectului „imbunatatit”, detectivul particular va fi o persoana atestata care, la cererea unei persoane fizice sau juridice, desfasoara activitati specifice de culegere de date si investigare cu privire la conduita si moralitatea unor persoane, bunurile ce fac obiectul unor litigii civile, instrainate in scopul prejudicierii unei parti in proces, persoane disparute de la domicilii, altele decat cele care sunt de stricta competenta de cercetare a politiei etc. Executivul vrea ca meseria sa poata fi desfasurata doar de absolventi ai facultatilor de drept, ai unei scoli speciale de detectivi sau persoanele care au avut calitatea de politist ori care, cu mai mult de 3 ani in urma, au activat ca ofiteri de investigatii in cadrul institutiilor cu atributii in domeniul ordinii publice sau sigurantei nationale.

Detectivul particular va fi obligat sa pastreze secretul profesional, urmand totusi a comunica date sau informatii numai instantelor judecatoresti, Ministerului Public sau organelor de cercetare penala.

Investigatiile detectivilor particulari se vor intreprinde numai pe baza unei conventii scrise, incheiate cu clientul. Vor fi interzise investigatiile cu privire la datele confidentiale vizand convingerile politice, religioase, orientarea sexuala, sanatatea, originea sociala sau etnica a unor persoane. Nu vor putea fi investigate de detectivii particulari nici persoanele care indeplinesc o activitate in interesul autoritatilor sau institutiilor publice, asa cum nici activitatea personalului reprezentantelor diplomatice si consulare nu poate fi investigata.

Mai mult: SRI va autoriza detectivii particulari | Libertatea.ro – 2002

Be First to Comment

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *