INCONT.RO VORBESTE DESPRE SPIONAJ

S-au inmultit cazurile de spionaj economic recunosc si oamenii de afaceri, dar si firmele de detectivi angajate sa-i prinda pe tradatori. Din aceasta cauza, aproape jumatate dintre companii au introdus in contractele de angajare si clauze de confidentialitate. Chiar si asa, 20% dintre angajati sunt dispusi „sa dea din casa”, dupa cum declara cei care urmaresc fenomenul.

Atentie insa, legea ii pedepseste si pe ei dar nu scapa nici firmele care folosesc informatiile obtinute prin spioni infiltrati.Dupa ce a testat peste 500 de angajati, Mihai Belu, directorul unei agentii specializate in depistarea „cartitelor”, trage linie. „20% dintre subiectii testelor de integritate sunt dispusi sa-si tradeze angajatorul. Mai mult, 5% au fost dispusi sa faca activitati subversive, sa plaseze microfoane, sa stearga baze de date”, spune el.

 

 

Asta se intimpla intr-un moment in care spionajul industrial este in crestere, au recunoscut oamenii de afaceri. „Companiile se bazeaza in dezvoltarea lor pe idei noi. De aceea apare si tentatia celeilalte tabere negre care doreste sa obtina aceste avantaje cu efort minim”, considera Cristian Parvan, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Legea concurentei neloiale pedepseste dur spionajul economic. Firmele care fura informatii confidentiale de la alte companii pot fi amendate cu cel putin 10.000 de lei. Iar angajatii pot fi trasi la raspundere. „Instanta de judecata va stabili la solicitarea angajatorului care au fost daunele pe care angajatorul le-a suferit”, arata Raluca Popescu, avocat.

Adica sunt buni de plata mai ales daca au in contractul de munca si anumite clauze confidentiale.

Santaj la Mioveni. Productia Dacia Duster a fost pusa in pericol

Un card de memorie, cu toate informatiile privind conceptul Dacia Duster, a ajuns recent pe mainile unui individ care a inceput sa trimita amenintari la uzinele din Pitesti. I-a anuntat pe oficiali ca va vinde concurentei planurile de fabricare, daca nu ii dau o masina noua, complet echipata sau 20.000 de lei. Inginerii i-au facut jocul, insa i-au luat „la bord” si pe cei de la Crima Organizata.

Suspectul principal este din Mioveni si, din declaratia semnata de el in dosar, ar fi ajuns la Uzinele Dacia Pitesti ca sa se angajeze.

Acolo, din pura intamplare, ar fi gasit un stick ce continea toate informatiile privind fabricarea unui autovehicul. L-a luat si le-a scris un mail sefilor de la Pitesti prin care ii anunta ca dispozitivul a incaput pe mainile lui. Daca il vor, atunci sa ii dea ce le cere.

Personajul principal al dosarului este acum trimis in judecata si risca inchisoarea.

Si Renault a avut probleme

Anul a inceput cum nu se poate mai prost pentru Renault. Dupa ce trei directori au fost suspendati din functie din cauza unor scurgeri de informatii, guvernul de la Paris a avertizat ca intreaga industrie franceza este expusa pericolului. In doar o saptamana, concernul auto a anuntat in cele din urma ca secretele tehnologice vitale sunt in siguranta.

Citeste articolul original.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *