GEORGE MAIOR SPUNE CUM SE ASCULTA TELEFOANELE

 naţională. Întrebat, în legătură cu percepţia publică asupra ascultării telefoanelor, dacă au românii de ce să se teamă, Maior a răspuns: "Absolut deloc. Din acest punct de vedere, constat generarea acestui tip de dezbatere, mai ales din zone de indivizi care au avut de-a face cu securitatea naţională - n-am să dau nume - şi care au reuşit să genereze acest tip de discurs la nivelul opiniei publice, care este cu totul fals".

Directorul SRI a precizat că sunt operate de către serviciul de informaţii aproximativ 2.200 de mandate, care vizează persoane considerate că pot afecta prin acţiunile lor securitatea naţioanală.

"Sunt aproximativ 2.200 de mandate de siguranţă naţională care sunt operate de Serviciul Român de Informaţii, eu nu cred că această cifră reprezintă 0,0000001 din populaţia României şi ele vizează persoane pe care Serviciul le consideră că pot afecta prin acţiunile lor securitatea naţională a României", a spus el.

George Maior a adăugat că, practic, există "zero şanse" ca lucrurile să depăşească limitele legalităţii în această privinţă.

"Că există acest discurs, nu am decât să-l contracarez, spunând că, cel puţin din punct de vedere al restricţiilor, al dificultăţii obţinerii unui mandat de siguranţă naţională prin decizia, evident, a judecătorului, controalele interne care se fac, există zero şanse ca lucrurile să iasă de sub o umbrelă strictă a legalităţii şi controlului", a explicat el.

Potrivit lui Maior, din punct de vedere al controlului intern realizat, nu există un fenomen de interceptări ilegale.

"Dimpotrivă, atrag atenţia că s-a transferat, într-un fel, datorită evoluţiei tehnologiei şi a dezvoltării fără precedent a acestor mijloace aflate la îndemâna multor oameni, această practică a înregistrărilor, în afara instituţiilor. Vedeţi de exemplu întruniri, chiar politice, înregistrate cu telefonul mobil şi apoi transmise presei, alte tipuri de înregistrări care se fac între diverse persoane. Este cu totul altceva. Din păcate, reflexe poate şi vechi, dar şi anumite reflexe noi, generate de interese şi de dezvoltarea tehnologică, fac din acest lucru un fenomen mai accentuat ca niciodată şi de multe ori se transferă către Serviciu, la nivel de discurs public, şi aceste lucruri, pe care nu le face Serviciul", a conchis el.

Gandul - 2011

In afara de inregistrarea efectuata de SRI exista si sisteme de inregistrare/interceptare a telefoanelor operate de DGIPI care sunt folosite legal pentru interceptarea angajatilor din aparatul MAI. De asemenea, Directia de Operatiuni Speciale din IGPR poate accesa date de triangulatie sau listingul convorbirilor telefonice in cazuri speciale.

Prev DETECTIVII BAGA VODAFONE IN PROCES
Next Scandal cu spioni la Iaşi: şefii CJ, interceptaţi la serviciu
Mr Hoang

Leave a comment