Ungureanu: Spionii nu sunt ingeri, sunt de fapt niste infractori

 morală-imorală, reprezintă în toate statele o chestiune de ordin penal“, a declarat directorul SIE în cadrul unei emisiuni televizate. El a adăugat că oriunde există activitate de spionaj avem de-a face cu un joc între vulpe şi vånător, între spion şi contraspion, între spionaj şi serviciul intern de securitate. Directorul SIE şi-a descris oamenii din subordine ca fiind nişte persoane obişnuite să trăiască două identităţi şi că în meseria lor ele nu trebuie să îşi pună niciodată probleme etice. „Sunt oameni care sunt obişnuiţi, o spun cumva popular, să trăiască două identităţi în contexte diferite şi cu toate acestea să îşi administreze psihologic această schizoidie aparentă. Nu este uşor, încercaţi şi dvs să o faceţi şi o să vedeţi că e destul de complicat. Cu atåt mai mult cu cåt trebuie să fii şi foarte bun performer. Şi să nu îţi pui niciodată probleme etice“, a explicat Ungureanu.
El a declarat că, de exemplu, din 1.000 de candidaţi pentru un post în structurile Serviciului de Informaţii Externe, în final sunt selectaţi doar cinci sau şase persoane. Ungureanu a arătat că ceea ce contează în final este modul în care angajaţii SIE aduc informaţia acasă şi că pentru acest lucru „poţi plăti chiar şi cu viaţa“, adăugând că face parte din „fişa postului“. La întrebarea câţi oameni a pierdut SIE în ultimii 10 ani, Mihai Răzvan Ungureanu a precizat că nu poate da cifre, dar a confirmat că există şi pierderi de vieţi, precum şi cazuri la fel de dureroase cum ar fi incapacităţile fizice sau psihice, ca urmare a tensiunii foarte mari.

„Suntem foarte buni în această meserie“

Directorul SIE, Mihai Răvan Ungureanu, a mai precizat că lucrătorii din acest serviciu sunt motivaţi de patriotism în primul rând, nu de salariu, menţionând, pe de altă parte, că „suntem foarte buni la spionat“. Întrebat „cât de buni suntem la spionat“, Ungureanu a răspuns: „Buni, chiar foarte buni. Nu fac decât să citez ce spun alţii despre noi, pentru că nu vreau să fie o pledoarie pro-domo, mi-ar fi foarte simplu să spun că suntem excepţionali. Nu, sunt foarte multe lucruri de făcut, dar suntem într-adevăr foarte buni, şi ăsta este superlativul absolut“, a conchis directorul. Ungureanu a mai spus că bugetul SIE este mic în comparaţie cu cel al altor instituţii din sistemul de apărare. El a spus că salariile în SIE sunt, ca nivel, sub 30 milioane de lei vechi. Cu toate acestea, el a spus că un job la SIE este foarte atractiv, dat fiind natura activităţii.

Curentul - 5 februarie 2011

Prev Apple pentru detectivii particulari
Next Detectivii de la Consiliul Concurentei
Mr Hoang

Leave a comment