Detectivi din Baia Mare

 pot trezi în orice moment cu un telefon sau cu vizita unui detectiv particular.
„Noi lucrăm pentru BRD, Cetelem şi Flanco, direct, iar indirect pentru Alpha Bank, Libra Bank, Volksbank, Banca Transilvania şi lista ar putea continua”, a declarat  Sorin Orzac, administratorul Agenţiei de Recuperări Creanţe „North Detectives” din Baia Mare. Peste 200 de detectivi lucrează pentru societate, pentru a recupera creanţe din ţară, dar şi din străinătate.

De la începutul crizei, s-a dublat numărul de clienţi

Conform declaraţiilor lui Sorin Orzac, începând din luna octombrie 2008, numărul de clienţi care apelează la serviciile societăţii pe care o administrează a crescut considerabil. „În noiembrie 2007 aveam  759 de clienţi, iar în octombrie 2008 aveam deja 880, iar numărul este în creştere”, a subliniat acesta. „Avem 269 de persoane fizice şi 611 persoane juridice, care au de recuperat peste 40 de milioane de euro din ţară şi străinătate”, a continuat Orzac. Debitorii sunt din România, dar şi din Bulgaria, Ungaria, Franţa sau Moldova.

Până la doi ani, pentru recuperarea unei datorii

Pentru recuperarea unei creanţe, detectivii lucrează între o lună şi doi ani. Procedura este destul de simplă. Agenţia de detectivi semnează un contract de cesiune a creanţelor cu banca, serviciul de creditare sau persoana fizică. Ei urmează toţi paşii legali, adică notifică datornicul în scris, apelează la instanţă şi aplică procedura de executare silită. „Noi suntem de fapt un fel de «stresori», adică telefonăm omului şi îi reamintim să-şi achite datoria”, a punctat Sorin Orzac.
Dacă tot nu se rezolvă, intră în scenă detectivii particulari care aplică metodele specifice pentru depistarea bunurilor pe care, de cele mai multe ori, debitorul are grijă să le înstrăineze. „De cele mai multe ori, datornicii îşi vând fictiv bunurile, ca să nu poată fi executaţi silit”, a explicat detectivul. „Noi putem obţine în instanţă anularea unui contract de vânzare-cumpărare retroactiv pentru ultimii trei ani”, a mai spus Orzac.

O afacere profitabilă

Pentru fiecare datorie recuperată de către detectivii particulari, comisionul se învârte în jurul a 10% şi poate urca până la 30% din suma recuperată. Singura concesie făcută de către „recuperatori” este că pot negocia cu debitorul procentul de penalitaţi pe care îl are de achitat. „Mai bine mai puţin cu 1.000 de lei, decât deloc”, a concluzionat Orzac.

Adevarul - 26 martie 2009

Prev Interceptări ilegale la Hollywood
Next Detectivi particulari pentru Oana Fringescu
Mr Hoang

Leave a comment