Detectivii particulari au ajuns la moda si in Romania

 vor sa stie daca nevestele ii insala sau cum le cheltuiesc banii. Din pacate, clientii se expun unui mare risc, intrucat firmele de profil din Romania functioneaza inca la limita legalitatii.

Angajarea unui detectiv poate fi o afacere riscanta

Unica lege care ar trebui sa reglementeze profesia de detectiv particular zace de ani buni in Parlament. Potrivit SRI, de aceasta situatie au profitat tot felul de indivizi din lumea interlopa, care, la adapostul firmelor de investigatii sau de paza si protectie, practica santajul, interceptarea convorbirilor si recuperarea de bani. Daca va alegeti detectivul de pe internet sau din Pagini Aurii, puteti asadar sa dati peste insi periculosi, care vand concurentei secretele companiei dvs. sau, in cel mai bun caz, cer de la sotie o suma dubla, ca sa nu va arate pozele ei cu amantul. Singura solutie este sa apelati la o firma recomandata de cineva de incredere sau sa va informati la politie daca agentia are macar autorizatie valabila. In 2002, Ministerul de Interne a anulat 73 de autorizatii de functionare si a sanctionat sau a trimis in judecata 2605 agenti de paza si patroni de agentii, pentru diferite ilegalitati. Au fost desfiintate astfel SC VIPERS SYSTEM INTERNATIONAL PRODUCT din Bucuresti, care era condusa de o persoana cu antecedente penale, SC COMANDO VIP din Constanta, pentru sechestrare de persoane in interes personal si la comanda si SC NUOVA GUARDIA SRL, tot din Constanta, care a perceput taxa de protectie.

Firmele serioase lucreaza mai mult cu strainatatea

Nu toate agentiile particulare de detectivi au ocupatii dubioase. Companiile serioase sunt adeseori patronate de rezervisti din Ministerul de Interne, armata sau serviciile secrete, care au avantajul unei instruiri specifice si al cunoasterii mediului infractional. Nemaifiind cadre active, acestia pot afla unele lucruri mai usor chiar decat autoritatile, intrucat lumea se fereste mai putin de ei. Din ce afla, mai vand cate un pont si politistilor, iar acestia ii ajuta la randul lor. De altfel, majoritatea informatiilor se primesc prin intermediul relatiilor, al fostilor colegi. Altfel, cai oficiale sunt putine, caci detectivul nu are nici macar o legitimatie, din cauza lipsei cadrului legal. Experienta si priceperea costa insa multi bani. Firmele solide prefera sa lucreze cu marile companii din strainatate sau din tara, care sunt parteneri seriosi si care au un abonament, asemanator celui la un birou de avocatura. Luate "la bucata", culegerea de date si verificarea prealabila angajarii costa 1.000.000 lei/zi, stabilirea seriozitatii unor parteneri de afaceri, depistarea personalului subordonat neloial, filajul sau gasirea persoanelor disparute costa 1.500.000/zi, iar garda de corp inarmata - 2.000.000/zi. Benzina, casetele audio-video, filmele foto si alte consumabile sunt suportate separat de client, ca si diurna in cazul deplasarilor. La randul sau, detectivul furnizeaza un raport zilnic de activitate si probe, dupa caz. Acestea nu sunt insa valabile in instanta, decat prin citarea ca martor a investigatorului si la cererea expresa a avocatului.

Dotarea tehnica a detectivilor o depaseste cu mult pe cea a politiei

Reportofoane minuscule in forma de pix, camere de supraveghere cat varful de ac, jeepuri dotate cu dispozitive digitale asistate de sateliti (GPS - Global Positioning System) pentru urmarirea altor masini, antiradare si mijloace de bruiere ori de interceptare a traficului radio al Politiei, basca arme cu gaze iritante, sprayuri paralizante, bastoane electrosoc si de cauciuc, veste antiglont, ba chiar arme de foc si caini antrenati - cam asa arata dotarea firmelor de protectie, paza si investigatii. Aparatura nu este deloc greu de procurat. Multe dintre aceste articole se vand "la liber", in mici magazine "ascunse" in chiar centrul Capitalei sau se pot comanda pe internet. "Detectivii" au cunostinte solide de operare cu tehnica audio-video si PC si sunt practicanti de arte martiale, asa incat pot concura cu usurinta autoritatile, uneori insa in scopuri diametral opuse.

Cum te faci detectiv?

Desi profesia nu figureaza macar in nomenclatorul de meserii si nu este reglementata, au aparut deja nenumarate institutii, atat de stat, cat si particulare, care pregatesc viitorii "James Bonzi". Universitatea Ecologica "Dimitrie Cantemir" din Iasi, Universitatea Romano-Germana din Sibiu, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj sunt doar cateva exemple. La acestea se adauga cursurile prin corespondenta, cu practica la sediul agentiei/scolii de detectivi. Candidatilor li se cere sa fi terminat liceul sau, in alte cazuri, sa aiba peste 21 de ani, sa nu aiba cazier sau interdictie de calatorie in Europa, sa aiba permis de conducere, aptitudini intelectuale si conditie fizica buna. In cadrul scolii, cursantii primesc notiuni de drept, criminalistica, autoaparare fara arma, fac antrenamente speciale de conducere auto si invata sa joace teatru, deghizandu-se in oameni de afaceri sau cersetori. Printre elevi se numara si destule femei, despre care se spune ca s-au dovedit uneori mai curajoase, intuitive si tenace decat colegii lor. Pentru cursuri de 3-6 luni, 4-6 ore/zi, o scoala de profil din Constanta, de pilda, percepe o taxa de 2000 euro.

Adevarul 20 ianuarie 2003

Prev Paul vinde produse high-tech pentru copiat la examene
Next Interceptări ilegale la Hollywood
Mr Hoang

Leave a comment