Plangeţi. Sunteti la camera ascunsa

obicei au peste 40 de ani, sunt foarte ocupaţi, merg des în deplasări peste graniţe şi vor să-şi „păzească” dormitorul, le face portretul-robot Ovidiu Croitoru, comerciant de sisteme de supraveghere.

Amatorii de dispozitive high-end investesc şi 1.000 euro în paza amorului lor: „Preferă o cameră video discretă, pe care o montează în tăblia de la pat sau în alt loc cu vizibilitate din dormitor. Pot s-o acceseze direct prin internet, tastând un IP, ca să vadă chiar şi când sunt în America ce face amanta în dormitor”. Femeile apelează la camera ascunsă dintr-un motiv mai trist: „Sunt femei cu stare, care au în jur de 30-45 de ani, mai apropiate de 40, care se vede că merg pe la saloane încercând să arate drăguţ, ca să le placă bărbatul, şi care au impresia că acesta le înşeală. Li se pare lor ceva şi caută o soluţie”.

Când îşi achiziţionează microsistemele de supraveghere, duduile vin fie însoţite, ori acţionează prin interpuşi: „N-au habar despre camere video. Preferă să trimită un apropiat să cumpere pentru ele şi mai mereu auzim fraza: «E pentru o doamnă care m-a rugat să vin să-i iau»”. Ovidiu Croitoru s-a învăţat să nu pună foarte multe întrebări clienţilor săi, dar lumea se mai scapă uneori: „O femeie şi-a luat cameră ascunsă şi din cauza asta s-a despărţit de bărbatul ei, pentru că a văzut că într-adevăr o înşela. Erau mulţi bani în joc. Au divorţat, iar ea şi-a luat partea ei. Văzând că reţeta a funcţionat, ne-a recomandat unei prietene aflate în necaz, care când şi-a ridicat comanda ne-a povestit tot”.

Cristi Vădureanu, unul din cei mai bine poziţionaţi comercianţi de microsisteme de supraveghere, cu o cotă de piaţă de 30%, a vândut în numai zece luni 450 de camere ascunse, 90% comandate de bărbaţi şi 10% de către femei. Vădureanu a observat că dacă în cazul bărbaţilor comenzile curg din toate judeţele ţării, femeile cele mai interesate de achiziţia de camere ascunse sunt cele din Bucureşti, Deva, Arad şi Timişoara. La polul opus se află moldovencele, care n-au cumpărat nici un sistem de supraveghere miniatural. Analizând piaţa per ansamblu, majoritatea comenzilor provin din Constanţa, Bucureşti şi Timişoara.

Ochiul magic de la birou

Afaceriştii îngrijoraţi de mersul afacerii cumpără camere ascunse în regim de en-gros: „Ei cumpără de la patru-cinci camere în sus. Una o bagă la secretară, una în biroul asociatului şi alta la directorul de vânzări, ca să aibă situaţia din firmă sub control”. Ochiul magic surprinde orice infidelitate a salariatului, aşa cum s-a întâmplat la o agenţie de turism, unde în mod misterios începuseră să se evapore sume mari de bani: „Patronii aveau o bănuială şi, discret, cu o cameră ascunsă, ca să nu ştie hoţul că e supravegheat locul, au constatat că făptaşul era cineva care era chiar rudă cu ei”.

Oricum, după cum a constatat Cristi Vădureanu, pentru orice eventualitate e recomandabil să ai oricând o cameră ascunsă în dotare: ”În Timişoara, astă -iarnă, am fost la o firmă de detectivi să le prezint o cravată cu cameră ascunsă. Ca o demonstraţie live, mi-am propus să înregistrez discuţia cu clientul şi după să i-o dau să o vizioneze. Doar că în drum spre locul de întâlnire am observat un hoţ de buzunare care îşi făcea treaba. Ştiind că am cravata la gât, am băgat mâna în buzunar, am acţionat întrerupătorul şi m-am uitat liniştit la scenă, după care am oferit înregistrarea poliţiei”.

Antidot la iscoada electronică

Cristi Vădureanu, cu o mână vinde camere ascunse şi microfoane pentru iscodit şi cu cealaltă - detectoare care protejează de spionii electronici: „Tot eu dau şi antidotul. Mulţi oameni de afaceri, datorită fostului regim, trăiesc spaima că pot fi spionaţi. Oricând te poţi trezi că ţi-a pus cineva un dispozitiv de înregistrare în sala de consiliu sau în birou şi află multe secrete din firmă”. Detectoarele de mână sunt cele mai căutate, pentru că pot fi plimbate prin toate încăperile şi sunt chiar distractiv de folosit: „Patronul vine cu un sfert de oră înainte de începerea şedinţei în sala de consiliu şi, ca un căutător de comori, trece cu el pe sub masă, pe lângă pereţi, pe lângă anumite plante şi cum vedeţi prin filme, bipăie din ce în ce mai puternic, sau vibrează din ce în ce mai puternic când se apropie de o cameră ascunsă sau de un microfon”.

Există şi detectoare statice de birou, care simt reportofoanele digitale, pe cele cu bandă magnetică şi detectează când telefonul mobil e oprit sau emite unde electromagnetice, pentru cine vrea să-şi protejeze şedinţele: „Ai strâns staff-ul în sala de consiliu şi cineva din board îşi lasă intenţionat telefonul deschis ca să se scurgă informaţii către altă persoană din exterior. În momentul în care trădătorul porneşte telefonul, detectorul simte şi începe să urle: «Închideţi telefonul, Închideţi telefonul» şi nu tace până persoana nu închide telefonul”.

Alt instrument prin care suspicioşii pot afla dacă vreun răuvoitor le-a implantat o cameră ascunsă în birou este „detectorul de diamante”, denumit astfel pentru că atunci când e îndreptat spre diverse zone din încăpere emite flash-uri de lumină. Dacă e o cameră ascunsă în încăpere, razele luminoase se lovesc de lentilă şi se reflectă înapoi ca într-o oglindă, strălucirea insesizabilă cu ochiul liber fiind imediat detectată de aparat.

Cravate, ochelari şi nasturi de spionaj

Există o gamă întreagă de instrumente de filmat pentru cei care vor să arunce un ochi discret în intimitatea altora. Cravatele cu cameră ascunsă au imprimeuri cu buline, pe unul din pistruii negri fiind plasat obiectivul camerei, ca să nu iasă în evidenţă absolut deloc. Mai există şi varianta cu camera amplasată în nodul de la cravată, care nu sunt recomandate bărboşilor, fiindcă barba acţionează ca o perdea. Cine vrea să-şi ia un kit de cameră-nasture trebuie să aibă dexteritate la cusut, deoarece pe lângă camera propriu-zisă şi mini DVR-ul care înregistrează imaginile captate de ochiul electronic, primeşte şi un set de zece nasturi ca să înlocuiască garnitura de nasturi existentă.

Când se coase camera-nasture, trebuie să se ţină cont şi de conformaţia spionului. Dacă e un burtos şi-şi coase camera la nivelul abdomenului, cămaşa mulându-se pe burtă, o parte din nasturi îşi vor schimba orientarea şi lentila camerei, în loc să fie îndreptată spre înainte, va înregistra imagini cu cerul sau va fi îndreptată spre sol. De aceea persoanelor plinuţe li se recomandă să-şi coasă camera-nasture în zona gulerului. Intelectualii pot purta ochelari de vedere cu camera video ascunsă în ramă, iar dacă e caniculă, există ochelari de soare fără fir, care au încorporată în rama lor bateria şi transmiterul, plus camera şi care pot emite până la o distanţă de 100 metri, către un receiver wireless. Grijă mare: wireleşii pot fi uşor demascaţi cu detectorul de emiţători.


„Din portofoliul de cumpărători ai camerelor ascunse, 30% sunt detectivi particulari, 15-20% sunt poliţişti, restul fiind jurnalişti, afacerişti şi persoane fizice”  -  Cristi Vădureanu (importator microsisteme de supraveghere)

Gandul.info - 10 iunie 2008

Prev Presa tabloida din Marea Britanie, in boxa acuzatilor
Next Detectivii particulari, tot mai des folositi
Mr Hoang

Leave a comment