Presa tabloida din Marea Britanie, in boxa acuzatilor

relatează The Guardian. Aşa şi-ar fi obţinut în multe cazuri informaţiile jurnaliştii de la The Sun şi News of The World – fie ei înşişi, fie apelând la detectivi particulari, în timp ce redactorii-şefi ai publicaţiilor erau la curent. Preşedintele unei comisii influente din Camera Comunelor, John Whittingdale, a declarat pentru The Independent că mai mulţi redactori şefi ai unor publicaţii britanice vor trebui să vină în Parlament şi să răspundă.

Murdoch neagă că ar fi dat bani pentru a muşamaliza

De altfel, compania mediatică a lui Rupert Murdoch – News Group Newspapers – a plătit peste un milion de lire sterline celor ascultaţi pentru a scăpa de acţiunea acestora în justiţie, relatează acelaşi The Guardian. Rupert Murdoch a încercat să împiedice prin plătirea acestei sume tocmai publicarea informaţiilor despre jurnaliştii care au obţinut informaţii în mod ilegal. Printre ţintele jurnaliştilor se numără fostul vicepremier adjunct John Prescott, ministrul Tessa Jowel, actori, sportivi etc. Numărul telefoanelor spionate ar fi fost de ordinul miilor, scrie The Guardian. Mai mult, ascultările s-ar fi făcut în multe din cazuri chiar cu acceptul Metropolitan Police. „Mi se pare absolut năucitor că exista o listă cunoscută poliţiei cu oameni ale căror telefoane erau ascultate”, a declarat John Prescott, care a precizat şi că va încerca să obţină răspunsuri din partea poliţiei.
Murdoch a negat că ar avea cunoştinţă de vreo plată făcută celor spionaţi pentru ca întregul caz să nu devină public.

„Dacă s-ar fi întâmplat, aş fi ştiut de asta”, spune Rupert Murdoch, citat de Bloomberg. Implicat în întregul scandal este şi Andy Coulson, directorul de comunicare al liderului conservator, David Cameron. Coulson era redactor-şef la News Of World când jurnaliştii publicau informaţii obţinute prin aceste metode ilegale. Coulson a demisionat din funcţia de redactor-şef după ce editorul Clive Goodman a fost condamnat la patru luni de închisoare pentru că a fost descoperit încercând să spioneze mesajele telefonice ale consilierilor familiei regale. Coulson a negat însă că ar fi ştiut ce se petrecea în propria ogradă.

Gandul.info - 9 iulie 2009

Prev Detectivii demasca un dealer de droguri
Next Detectivi particulari pentru Oana Fringescu
Mr Hoang

Leave a comment